Woonhuizen uit de periode 1850-1940 

DividerDivider

In de periode 1850-1940 zijn heel veel woonhuizen gebouwd: toen waren er twee bouwexplosies. Vaak zijn de oorspronkelijke details nog aanwezig die de huizen een eigen karakter geven. 

Deze oorspronkelijke details aan de gevel en in het interieur vertellen veel over de modes van toen, over wie er vroeger woonden en over hoe zij leefden. De huizen zijn gebouwd naar nieuwe voorschriften van die tijd, die maakten dat het goed wonen is in die panden. Dat is nu nog te merken.

De kenmerkende details vertegenwoordigen een cultuurhistorische en vaak ook een economische waarde. Voor bewoners kan het lastig zijn om meer informatie over hun huis te vinden; vooral als het huis geen rijksmonument is.

Daarom schreef ik twee gidsen voor hen: een over herenhuizen rond 1900 en een over jaren dertig huizen. Daarnaast ontwikkelde ik met het Cultureel Erfgoed Collectief de cultuurhistorische woningscan, waarin de bewoner of eigenaar advies krijgt en antwoorden op vragen over de woning. Dit alles met het doel: meer kennis en plezier van de bijzonderheden van die huizen!