Woningscan     Rond 1900     Jaren dertig

Huizen van rond 1900

DividerDivider

Huizen van rond 1900 tonen de smaak van toen en de nieuwe mogelijkheden van de industrialisatie.

De mens heeft altijd al de behoefte gehad om zijn omgeving te decoreren, maar vanaf het midden van de negentiende eeuw nam dit nieuwe dimensies aan. Dit lag niet zozeer aan de aard van de versiering, maar meer aan de toegankelijkheid ervan. Dit heeft alles te maken met de industrialisering en de bouwexplosies van die tijd. Door goedkopere en stevigere materialen en efficiënte, snelle fabricagetechnieken werd toegepaste schoonheid goedkoper en meer vanzelfsprekend voor mensen voor wie dit eerst een niet te veroorloven luxe was. Tegen het eind van de negentiende eeuw werd werkelijk elk huis gedecoreerd. Zelfs over de vormgeving van regenpijpen en kelderdeuren werd in die tijd nagedacht.

In Nederland staan veel herenhuizen uit de bouwperiode 1880-1920. Deze huizen hebben vaak nog hun authentieke details in de gevel en in het interieur. Voor de eigenaren en bewoners van deze huizen kan het lastig zijn om meer te weten te komen over hun huis, omdat de informatie verspreid is in vakliteratuur. In dit boek wordt daarom achtergrond gegeven; compact bij elkaar en geïllustreerd met foto's.

Een herenhuis vol ornamenten, 1880-1920 komt u meer te weten over de achtergrond van het herenhuis rond 1900 en de heersende stijlen en ornamentiek van die tijd. Maar vooral toont dit boek welke decoratieve, authentieke onderdelen aanwezig kunnen zijn in herenhuizen van rond 1900. In dit boek zijn veel foto's opgenomen die uitleg geven bij de tekst. Zo krijgt u een goed beeld van de ornamenten in herenhuizen rond 1900 en kunt u er met plezier naar kijken.

In januari 2016 heeft het boek een tweede druk gekregen. Het boek kost 15 euro en is te bestellen via het Centraal Boekhuis, of via Uitgeverij het Dochterhuis, hetdochterhuis@gmail.com.