Lezingen en cursussen     Video     Onderzoek en publicaties     Tentoonstelling

 

Tentoonstelling

DividerDivider

"100 jaar wonen in Amsterdam Noord. Een eeuw volkshuisvesting" van september 2015 tot mei 2016 in Museum Amsterdam Noord. 

De Gemeentelijke Woningdienst bestond in 2015 honderd jaar. Ter ere hiervan maakte ik met architectuurhistoricus Barbara Oudejans deze tentoonstelling, de bijbehorende publicatie en het activiteitenprogramma. 

 

Tentoonstelling, boek en activiteitenprogramma

DividerDivider

Bij de tentoonstelling maakten we een boekje en verzorgden we een activiteitenprogramma.

De aanleiding voor deze tentoonstelling vormde het in 2015 honderdjarig bestaan van de Gemeentelijke Woningdienst, die tijdens de aanleg van de Noordse wijk Vogelbuurt werd opgericht. De huizen en aanleg van de Vogelbuurt waren destijds revolutionair. Ze zijn ontworpen door gevestigde architecten en stedenbouwbouwkundigen met het idee dat ook de arbeider recht had op een aangename, groene leefomgeving met degelijk laagbouw. Dit idee kwam voort uit het Engelse ‘tuinstadideaal’ en was nog nergens anders in Nederland toegepast.

De teksten en foto’s van de tentoonstelling zijn gepubliceerd in het tentoonstellingsboek.

Het activiteitenprogramma bestond uit veel wandelingen en fietstochten, waaronder een aantal in samenwerking met het Jordaan Museum en Historisch Centrum Amsterdam Noord; uit lezingen, vertoning van een film van Nouchka van Brakel, een fotoworkshop door Jorinde Beijerling en een kinderworkshop verzorgd door Barbara Oudejans en mijzelf.

De tentoonstelling was als volgt opgebouwd. Op de vloer lag een speciaal ontworpen vloerzeil met de kaart van Amsterdam Noord erop afgebeeld, waarop zes wijken waren benadrukt en een eigen kleur hadden gekregen, namelijk: Vogelbuurt, Van der Pekbuurt, Vogeldorp, Tuindorp Oostzaan, Plan van Gool en IJplein. Deze wijken werden in de tentoonstelling speciaal belicht omwille van hun speciale rol in de geschiedenis van Amsterdam Noord of hun kenmerkende architectuur.

Aan de wanden was de geschiedenis rond de oprichting van de Gemeentelijke Woningdienst te lezen, was een tijdlijn met foto’s van wijken te zien en tot slot was er een interactieve wand. Deze wand bevatte verhelen, interviews en foto’s van bewoners van Amsterdam Noord. Ook hadden bezoekers hier de mogelijkheid een antwoord te geven op een van de zes vragen over hun huis, wijk, of over wonen in Noord. Ook algemene reacties konden hier met andere bezoekers worden gedeeld.

Verspreid op het grondoppervlak van de zaal stonden zes ‘huisjes’, waarin de belichte wijken te zien waren. De kleur van de huisjes correspondeerde met de kleur van de wijken op de vloerkaart. Een zijde van de huisjes werd gebruikt om in te gaan op speciale thema’s, namelijk: mensen met een belangrijke rol voor de volkshuisvesting, hygiëne en de keuken, plattegrond, het tuindorpideaal, volksverheffing en stedenbouwkundig ontwerp.