Video

DividerDivider

Samen met filmmaker Harm Rieske maak ik erfgoedvideo’s.

Zo maakten we voor Museum Amsterdam Noord een video van dertien minuten over de wijk ‘Vogeldorp’  in Amsterdam Noord. Voor de documentaire interviewden we drie bewoners, filmden we rijdend door de wijk en maakten we vogelvluchtopnames vanuit een hoog gebouw. Ik presenteerde, sprak voice overs in en legde in beeld een aantal historische zaken uit. De documentaire werd vertoond tijdens de tentoonstelling ‘100 jaar wonen in Amsterdam Noord, een eeuw volkshuisvesting’.

 

Erfgoedvideo online

In september voltooiden filmmaker Harm Rieske en ik een erfgoedvideo. Deze 8 minuten durende erfgoedvideo is hier online te bekijken. 
We belichten twee recht tegenover elkaar gebouwde bioscopen in Amsterdam: Tushinski en Cineac. Beide iconen en beide heel verschillend. Waarom zijn er twee bioscopen recht tegenover elkaar gebouwd en hoe komt het dat ze zo verschillend zijn? 

Vogeldorp was samen met tweelingbuurt ‘Disteldorp’ in 1918 (aan het eind van de Eerste Wereldoorlog) als nooddorp gebouwd. Er was toen grote woningnood en er was een gebrek aan geld en tijd. Ondanks het feit dat de woningen bedoeld waren om hoogstens vijftien jaar te staan, waren er goede materialen gebruikt en zijn ze met zorg gebouwd, naar het ‘tuindorpideaal’. De huizen werden zo gewaardeerd dat de afbraak ervan steeds werd uitgesteld. Toen de afbraak echt dichterbij kwam, kwam de buurt in actie en protesteerde zo hevig dat Vogeldorp – en later ook Disteldorp – wettelijk beschermd werd. De documentaire laat zien waarom en voor wie de huizen gebouwd werden, welke idealen eraan ten grondslag lagen en waarom ze zo fijn zijn om in te wonen.